1.
"Verlangen naar wat je niet te zien krijgt...."
Met de snel-aquareltechniek wordt in twee of drie fasen een aquarel gemaakt. Niet het eeuwig doorpieren met de éénharige penseel, maar  lekker vlot eerst nat-in-nat en na droging daaroverheen trefzeker enkele details plaatsen geeft de mooiste resultaten.
Vooral bloemen lenen zich goed voor deze techniek, maar ook landschappen kunnen volgens deze interessante methode  geschilderd worden.

Juist, omdat er zo veel wordt weggelaten krijg je een boeiende afbeelding. De kracht van de eenvoud.  Minder is méér.
Informatie over  snel-aquarel  en gewassen inkttechniek.
2.
De z.g. gewassen inkttechniek is ook een zeer snelle methode.
Na wat oefening ontstaat in een paar minuten als een wonder een complete aquarelachtige voorstelling uit slechts een paar lijnen.
Deze lijnen,  contourlijnen, worden getekend met een gewone viltstift. Daarna worden deze lijnen met een natte penseel "gewassen".  Het water laat de lijnen uitvloeien tot kleurvlakken.  De tekening  is dus tevens de pigmentvoorraad voor de latere kleurvlakken.
Het leuke is, dat een zwarte viltstift uit meerdere kleuren is opgebouwd. Die kleuren gaan schiften na wassing, hetgeen een wonderlijk regenboog-effect tot gevolg heeft.
Deze techniek is ideaal voor snelle impressies onderweg, maar ook voor het maken van fraaie sneeuwlandschappen voor bijvoorbeeld kerstkaarten.
klaproos in twee fasen
haven in drie fasen en drie kleuren
rustend roodbont